welkom | kennismaking | achtergrond | groepen | instrumenten | academy | workshops | in beeld | links                                             [inloggen leerlingen]
         
 

Informatie Nieuwe Workshops

SpotIpad; Wil je mee trommelen met jouw favoriete nummer of liedje? Pop of juist Klassiek? Tijdens deze workshop is dat allemaal mogelijk. Want omdat op steeds meer scholen de Ipad als leermiddel wordt gebruikt, haken wij met deze workshop aan op deze ontwikkeling. Met behulp van de Ipad van de leerling zelf en Spotify kan je muziek maken en meespelen met jouw favoriete nummer! Samen ontdekken we dan wat het belangrijkste ritme van dat nummer of muziekstuk is. Of juist niet, en verzinnen we samen een nieuw, bijpassend ritme erbij.
En wil je i.p.v. een Ipad op een echte trommel meespelen, dan kan dat natuurlijk ook. We gebruiken de djembé en Ipad zowel afwisselend als ook tegelijkertijd.  Let op: voor deze workshop is de maximale groepsgrootte 15 leerlingen! (Informatie over de Ipad en de te gebruiken app gaan in verder overleg met Rondomtrom). Deze workshop is voor groep 5 t/m 8 van het basisonderwijs als ook klas 1 en 2 van het voortgezet onderwijs.


ABC trommelen! (Afrika, Brazilie en Cuba)

Afrika, Brazilie en Cuba zijn muzikaal heel erg nauw met elkaar verbonden. De slavernij uit het verleden heeft er nl. ook voor gezorgd dat muziek uit Afrika werd vermengd met de traditionele muziek uit Brazilie en Cuba. En daarna via de Gospel, Blues, Jazz, de Rock'roll naar de eerste popmuziek en van daaruit door naar de rap-, pop- en dancemuziek van tegenwoordig. Als je goed leert luisteren zal je ontdekken dat heel erg veel overeenkomsten in de muziek van tegenwoordig zijn terug te herleiden naar de oorspronkelijke muziek uit Afrika, Brazilie en Cuba. Bij deze workshop gebruiken we dan ook de 3 meeste bepalende handtrommels uit die gebieden, te weten de djembe uit West-Afrika, de timba uit Brazilie en de conga uit Cuba. Drie trommels met elk een eigen uiterlijk, manier van spelen en klank maar toch ook opvallend veel overeenkomsten. Ontdek welke spectaculaire muziek er hiermee te maken is. En door tijdens de workshop te rouleren kan iedereen elk instrument bespelen en ontdekken.

Deze workshop is voor groep 5 t/m 8 van het basisonderwijs als ook voor het voortgezet onderwijs.

Sabar; De sabar is dé belangrijkste trommel uit Senegal. Hij wordt ook alleen maar in Senegal bespeeld! Het is een trommel die bespeeld wordt met één hand en in de andere hand een stokje. De trommel zelf is iets kleiner dan de djembé. Vanwege het gebruik van één hand en één stok zijn de ritmes daarentegen uiterst spectaculair en door de bijzondere combinatie hand-stok uitdagend voor iedereen. Omdat we deze workshops ook in combinatie en/of afwisseling met de djembé doen, zullen we de djembé's als instrument gebruiken voor deze Sabar workshops. We spelen dus de sabar-ritmes op de djembe. Laat je verrassen en daag jezelf uit eens een "andere spectaculaire trommel" uit West-Afrika te ontdekken.
Let op: voor deze workshop is de maximale groepsgrootte 15 leerlingen!

Deze workshop voor groep 5 t/m 8 van het basisonderwijs als ook klas 1 en 2 van het voortgezet onderwijs

Afrika; De djembe is zo langzamerhand wel een trommel die in Nederland bekent is, maar tijdens deze workshop maken we kennis met meer instrumenten die in West-Afrika gebruikt worden. Want djembemuziek is dansmuziek en daarbij wordt van verschillende trommels gebruik gemaakt. Maak kennis met de doundoun (grote trommel die met één stok een belletje wordt bespeeld, of met 2 stokken zonder belletje), de krin (een houten blok met verschillende spleten erin), de yabara (kleurrijke schudmandjes), de pangparang (blokken van palmbomen), de koebellen (ijzeren bellen die op de doundoun gespeeld kan worden maar ook apart), en uiteraard de djembe.

Ontdek welke spectaculaire muziek er met al deze instrumenten te maken is. En door tijdens de workshop te rouleren kan iedereen elk instrument bespelen en ontdekken.

Deze workshop is voor groep 5 t/m 8 van het basisonderwijs als ook het voortgezet onderwijs.

Extra: Lezing; West-Afrika en zijn trommels; Het continent Afrika is zo groot en zo divers dat er heel erg veel over te vertelen is. Bep en Leon hebben middels hun lessen en workshops zoveel ervaring opgedaan dat zij op inspirerende wijze u meenemen naar m.n. West-Afrika, het gebied van de djembe. Aan de hand van diverse verhalen nemen ze U mee op reis naar de tradities en culturen van West-Afrika. Ondersteunt met hun trommels krijgt u zo een veel duidelijker en beter beeld van dit deel van Afrika.
En ontdek dat Afrika alleen maar anders is; niet beter of niet slechter, alleen maar anders.
Indien gewenst is deze lezing uit te breiden met de workshop Afrika (informatie over deze workshop zie hierboven!) zodat u dan zelf ervaart hoe spectaculair, energiek en leuk een dergelijke workshop kan zijn!


   

   

       Slagwerkschool Rondomtrom     Postadres:  Willem Barentszstraat 8, 4702 TE Roosendaal     Telefoon:  (0165) 55 28 86     E-mail:  benl@rondomtrom.com